dissabte, 2 d’octubre del 2010

Guerra cibernètica?



Un nou tipus de sabotatge en línia ha arribat que s'ha iniciat en una sola unitat USB i s'ha propagat ràpidament a través de sistemes informàtics industrials a tot el món, el cuc Stuxnet.

El cuc, dissenyat per espiar i posteriorment re-programar els sistemes industrials s'ha detectat en els equips a Indonèsia, l'Índia i Pakistan, però molt més a l'Iran, doncs el 60 per cent de les infeccions actuals han tingut lloc en aquest país, amb uns 30.000 ordinadors connectats a Internet afectats fins el moment, incloses les màquines a la planta d'energia nuclear a Bushehr, que s'inaugurarà les pròximes setmanes. Si l'objectiu eren les instal·lacions nuclears de l'Iran, el Stuxnet s'ha seguit propagant causant consternació a les instal·lacions industrials de tot el món.

L'empresa de programació de seguretat Symantec ha calculat que Stuxnet hauria necessitat entre cinc i deu especialistes al voltant de sis mesos per ésser creat.

Un nombre de dits han assenyalat a Israel, i en particular als seus cossos d'intel·ligència. L'estiu passat, Reuters va informar dels creixents projectes per una guerra cibernètica a l'Israel, amb el recentment retirat membre del gabinet israelià de seguretat que va indicar que les xarxes dels equips de l'Iran eren molt vulnerables.

Els que som usuaris d'Internet estem acostumats a protegir l'ordinador amb antivirus, anti-spy, anti el que vulguis. Tot i això, alguna vegada se'ns escapa algun i acabem demandant a l'informàtic que ens vingui a netejar l'ordinador. Es normal rebre avisos per correu d'amics dient que si reps un correu de tal o amb l'anomenat qual, que no l'obrim doncs es un virus que esborrarà tota la informació que tenim al disc dur. Fins a quin punt això es cert? La veritat es que no ho sé perquè no els hi faig gaire cas. Ara, el que sí em preocupa, no és si el meu ordinador a casa te un virus, és la seguretat de les instal·lacions nuclears, la seguretat d'una nació. Estem protegits? Fins ara, la por que tenia es que algun president, amb un cop de bogeria, premés el famós botó, i ara pot ser que la por es decanti amb el mal que podrien fer uns ordinador infectats.

Publicat a Tribuna Ganxona el 02/10/2010

1 comentari:

  1. Imma, la qüestió que exposes, junt amb la "invasió" xinesa es una de les causes que m'ha tret algun cop la son!!!.Esperem que no depenguem d'un boto!!!

    ResponElimina