dimarts, 19 d’octubre del 2010

La usura dels bancs



M'ha preocupat llegir que hi ha un frau massiu que està sacsejant el mercat hipotecari dels EUA. Els bancs de Wall Street i els seus advocats estan creant documentació falsa, falsificació de signatures i mentint als jutges. Tot per reduir costos i augmentar les primes. El frau està tan estès que podria tancar alguns dels grans bancs i, fins i tot, provocar un altre col·lapse financer.

Al cor d'una hipoteca hi ha el document anomenat "La Nota", que estableix els termes de la hipoteca i els tipus de taxes que els bancs poden cobrar si els hipotecats es retarden en els seus pagaments. Tenir la nota també don dret als bancs a anular-la quan un hipotecat deixa de pagar. I aquí tenim el problema. Ara que les hipoteques van malament, els bancs estan aprofitant el buit de la documentació que van crear per imposar taxes massives il·legals als hipotecats.  Ho fan mitjançant la fabricació de falsos documents i obtenint les signatures falses dels notaris per aprovar els documents falsos.

Està tot tan bé maquinat que fa que sigui molt difícil desxifrar quins son els bancs que fan servir aquestes pràctiques i quins bancs no ho fan. Aquesta, segons els experts, és una recepta per al pànic financer.

Els bancs van començar amb la crisis financera i els governs, amb els nostres diners, els van ajudar. Ara podria arribar una altre crisis. El govern dels EUA ha de posar mà i ha d'aturar la malaltissa usura dels bancs. Si no ho fa, ja sabem per experiència com pot repercutir a la resta del món, i la veritat es que no estem preparats perquè ens tornin a donar garrotades. Es hora d'imposar unes directrius ètiques, uns límits dins el món financer i sancionar fortament a aquells que no ho respectin.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada