dilluns, 13 de setembre del 2010

Poc més que esclavitud



Com a treballadora domèstica a l'Aràbia Saudita, Lahanda Purage ha patit a mans del senyor de la casa i de la seva dona, la penetració en el seu cos d'un mínim de 24 claus i agulles (a la foto). El seu cas va ser inusualment brutal, però l'abús a treballadores domèstiques a l'Orient Mitjà és molt comú.

Un gran nombre de personal domèstic migrant, majoritàriament d'Àsia i Àfrica, treballa a tota la regió. Es creu que hi han 1.5 milions a l'Aràbia Saudita, 660.000 a Kuwait i 200.000 al Líban. Moltes treballen llargues hores i reben poc menjar, sense temps lliure i un sou que és una fracció d'un salari mínim i, aixo, si els hi paguen. Organitzacions dels drets humans diuen que almenys una treballadora domèstica va morir cada setmana al Líban entre el gener de 2007 i l'agost de 2008. Gairebé la meitat van ser suïcidis i molts d'ells com a conseqüència d'una caiguda d'edificis alts, sovint tractant d'escapar dels senyors de la casa. El maltractament està tan estes que a Filipines, Etiòpia i Nepal ja no permeten que els seus ciutadans vagin al Líban per treballar com a domèstics, però aquestes prohibicions han tingut poc efecte, perquè el somni de tenir una vida millor es massa fort.

La majoria de treballadores realitzen el seu treball a través de sistemes de patrocini, de manera que el seu estat d'immigració està lligat al senyor de la casa. Ells les poden repatriar al seu gust, poden impedir que canviïn de feina i, a l'Aràbia Saudita i Kuwait, poden inclús no deixar-les sortir del país.

Al juny, el ministeri libanès de treball va crear una línia directa per denúncies que estava oberta de 8 p.m. a 1 p.m. i no tenia traductors. En el primer mes no van rebre ni una trucada. Les organitzacions religioses i ONGs han establert números de missatges de text, de manera que les que estan atrapades a la llar poden denunciar els abusos i obtenir assessorament jurídic gratuït.

Espero que tant l'Aràbia Saudita i Kuwait puguin oferir el mateix servei, però tinc els meus dubtes i, mentrestant, la majoria de més de dos milions i mig de treballadores han vist destrossats els seus somnis de la pitjor manera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada