dilluns, 20 de setembre del 2010

Haystack a l'Iran



Internet és una arma potent i una gran esperança per a la oposició a l'Iran. Durant les protestes del moviment verd el 2009, els activistes van utilitzar Twitter i Facebook per pujar vídeos de la brutalitat policial. Les autoritats van respondre amb la lluita contra els dirigents i contra els equips informàtics, tractant de localitzar els usuaris, serveis i tancament de pàgines web.

A rel d'això, l'Austin Heap, un hacker de 26 anys nascut a Ohio, va decidir desenvolupar un programa anti-censura per frustrar els esforços de les autoritats i li va posar el nom de Haystack. La publicitat va ser excel·lent: va ser nomenat "Innovador de l'Any" pel diari britànic The Guardian i va guanyar un aplaudiment de Hillary Clinton, secretària d'Estat dels EUA. El Departament del Tresor, de l'Estat i de Comerç es van afanyar a concedir al Sr. Heap una llicència per exportar el programa a l'Iran i va començar a distribuir-ho als líders de l'oposició iraniana a principis d'aquest any.

El problema va venir quan els experts van trobar que Haystack era perillosament insegur. No només no encriptava els secrets correctament, sinó que podia revelar les identitats i localitats dels seus usuaris. Enmig de les crítiques, el Haystack es va retirar ara, el 10 de setembre.

La reacció del Sr. Heap va augmentar les preocupacions. Va admetre problemes en el projecte, i va afirmar que només "un parell de dotzenes" de persones que havien provat al producte havien estat alertades per escrit de que encara era un projecte en desenvolupament. Quantes d'aquestes persones es trobaven a l'Iran, encara no està clar. Un missatge a la seva pàgina web diu "Hem aturat la prova en curs del Haystack a l'Iran en espera d'una revisió de seguretat. Si vostè té una còpia del programa de proves, si us plau abstenir-vos d'utilitzar-lo". Alguns informes diuen que fins a 5.000 persones tenien el programa.

Un tweeter d'en Daniel Calascione, el desenvolupador principal del programa, el 13 de setembre va dir: "Un remolí ve directament cap a mi.... he de fugir". Aquesta opció no està disponible als usuaris del Haystack a l'Iran, on les autoritats han torturat i violat activistes de l'oposició.

El que han fet es posar en perill persones que estan lluitant per un millor govern, un millor país. Potser aquells desenvolupadors del programa han fugit però, i aquells que ho van recolzar? els esquitxarà part de la responsabilitat? De segur que no.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada