dilluns, 2 d’agost del 2010

Corrupció


Ahir em vaig assabentar de que, segons el Banc Mundial, cada any els fluxos de diners procedents de la corrupció, d'activitats delictives i de l'evasió de fons cap als paradisos fiscals arriba a l'astronòmica suma de 1,6 bilions d'euros. D'aquesta quantitat, uns 250.000 milions corresponen al frau fiscal realitzat anualment només en la Unió Europea. Es ben trist saber que si aquestes quantitats foren re-injectades dins l'economia legal, permetrien evitar els actuals plans d'austeritat i ajustament que tants problemes socials estan causant.

El que ningú hauria d'oblidar i, amb això em refereixo especialment als polítics, que la democràcia és essencialment un projecte ètic amb un sistema de valors socials i morals. En el llibre pòstum de José Vidal-Beneyto aquest diu que quan en una democràcia, les principals forces
polítiques es posen d'acord per a estafar als ciutadans, es produeix un descrèdit de la democràcia, una repulsa de la política, un augment de l'abstenció i, el que és més perillós, una pujada de l'extrema dreta.

Molts dels casos de corrupció s'han anat tapant, s'han culpat a persones subordinades per poder enterrar el tema. D'altres estan fora de la presó i amb temes de finançament que encara no estan aclarits. Qui es el que no ha sentit parlar de malversació de fons, manipulació de contractes públics, abús de béns socials, creació i finançament d'ocupacions fictícies, frau fiscal, i d'altres?

Només ens cal reflexionar una mica amb les paraules de José Vidal-Beneyto i analitzar la nostra situació avui en dia, doncs reflecteix exactament el que el poble sent de ja fa temps.

L'any passat, Transparency International al publicar un informe sobre la corrupció a nivell mundial, ens va dir que, per contenir la corrupció, es requerien les següents condicions:
  • Control actiu per part del poder legislatiu.
  • Un poder judicial eficient.
  • Organismes d'auditoria i lluita contra la corrupció independents i amb recursos adequats.
  • Una aplicació enèrgica de la llei.
  • Transparència en els pressupostos públics, els ingressos i els fluxos d'assistència.
  • Un espai per a mitjans de comunicació independents.
  • Una societat civil dinàmica.
Tal com estan les coses, ho veig difícil........



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada