dijous, 26 d’agost del 2010

Els nord-americans nadius


Buscant una notícia per Internet que m'interessava llegir, he acabat indignada i trista per alguns comentaris que he trobat en una de les pàgines.

L'article estava en anglès i he fet una traducció el més bonament possible:
Els Navahos, els Hopis, els Apatxes i tota la resta dels nord-americans nadius que resideixen actualment a Arizona s'han unit en un esforç per mostrar als residents altius d'Arizona qui té tot el dret d'estar en aquest Estat. El Chief Standing Woolf va dir: "No son els descendents dels europeus que haurien de fer les lleis d'aquest estat, però som nosaltres, el pobles tribals, que hem estat reprimits fa massa temps. Els nostres avantpassats van estar aquí durant milers d'anys, mentre que l'home blanc va arribar fa només uns pocs centenars d'anys. No obstant això, és l'home blanc que vol fer lleis ridícules i mantenir només una raça, la blanca. Ja no podem tolerar que això passi". A falta de la qual declara la guerra al govern d'Arizona, emetent una advertència: "Revertir les teves lleis que donen dret a que només les persones de parla anglesa habitin a Arizona. Només llavors podrem fer marxa enrere i permetre que la pau regni de nou a Arizona, però si nega a tots els homes de color vermell i marró el lloc que els correspon a aquest estat, hi haurà un vessament de sang". Per descomptat, el Chief Standing Woolf estava parlant en la seva llengua materna, de manera que els legisladors a l'Estat no van estar completament segurs de quin era el missatge.

Els nadius nord-americans, i es conegut per tots, se'ls ha ignorat, han patit persecucions, obligats a viure en reserves, se'ls ha deixat de banda durant molts anys i els recolzo en la seva lluita pels seus drets, per les injustícies que s'han fet i per les que encara es fan avui en dia, però amenaçar amb un vessament de sang  ja es un clam a la violència de la que no hi estic gens d'acord.


Al trobar l'article, he llegit alguns dels missatges que hi havien. No els vull repetir aquí però el sentiment d'impotència, l'opressió al cor que he sentit ha sigut fort. Aleshores me n'he adonat del "logo" que portava la pàgina: "White Pride World Wide" (Orgull Blanc per tot el mon). Inhumà i denigrant.



1 comentari:

  1. Trini Perez Perezd’agost 26, 2010

    Tinc un amic que precisament fa dos dies que hi ha estat i diu que es indecent, que els tenen al desert, perduts en el no res i funcionen a base de subvencions!

    ResponElimina