dissabte, 27 de novembre del 2010

Prohibició dels mòbils a dones solteres



Una de les raons del perquè m'agrada llegir la premsa estrangera és perquè en la majoria de casos ens posem les mans al cap i jutgem severament fets que, per nosaltres, poden ser incomprensibles. Sincerament, hi han molts casos que les podríem posar com exemples de situacions que passen en el nostre país i que no els hi donem la més mínima importància.

La història d'avui és doblement problemàtica: un consell local a Uttar Pradesh, un estat al nord de l'Índia, ha decidit resoldre el problema de les parelles joves de casar-se fora de la seva casta i en contra dels desitjos dels seus pares mitjançant la prohibició de que les dones solteres portin telèfons mòbils.

Això es deu al fet que el Consell està convençut que les 23 parelles que es van escapar en el transcurs de l'any passat, van planejar el seu casament en secret amb l'ús de telèfons mòbils. Les dones joves tenen prohibit  ara l'ús de telèfons mòbils, però els homes joves poden seguir fent-lo servir, encara que només sota la supervisió dels seus pares.

Tot i que la discriminació de castes està oficialment prohibida a l'Índia, en la pràctica, el sistema de castes continua sent un fet complex i seguit amb molta rigidesa a moltes comunitats indígenes rurals. Hi ha fins i tot els crims d'honor quan les lleis de castes es trenquen, i el matrimoni és una de les infraccions més greus per a les famílies conservadores, que sovint només es casen dins de la seva casta. Òbviament, hi ha dimensions de gènere en això també, doncs les dones semblen ser més responsables pel fet de que aquests matrimonis es produeixin.

És difícil comprendre la prohibició de la llibertat de les persones en poder escollir les seves parelles, però tampoc hem d'anar gaire més lluny quan ens trobem a gent que diuen no ser racistes però no els hi agrada o inclús, si poden, prohibirien i, de fet, prohibeixen als seus fills/es aparellar-se amb algú estranger. No és això també una prohibició a la llibertat d'escollir?

Publicat el 27.11.2010 a Tribuna Ganxona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada