dissabte, 6 de novembre del 2010

La pena de mort, un negoci?



Fa uns dies, en Jeffrey Landrigan havia d'haver estat executat a l'estat d'Arizona. El Jutge federal Roslyn Plata va suspendre l'execució. Perquè? Podria ser que volien, per fi, abolir la pena de mort? Res més lluny de la veritat. Es van quedar sense el subministrament de tiopental sòdic, una de les drogues usades per les injeccions letals en 34 estats. Aquesta droga és la que fa que el presoner quedi inconscient i no pateixi l'asfixia ni el dolor dels dos fàrmacs posteriors.

Pel que sembla només hi ha una font legal d'aquesta droga als Estats Units, una companyia farmacèutica que importava la droga de la corporació Hospira de la Gran Bretanya. Recentment Hospira es va negar a jugar un paper més gran en la pena capital, insistint que l'empresa està en el negoci de salvar vides, en lloc de prendre-les.

La pregunta és: Pot una corporació beneficiar-se econòmicament d'una mort?. El reglament 1236/2005 de la UE fa un pas en aquest camí pel que és il·legal "el comerç de determinats productes que es poden utilitzar per aplicar la pena capital, la tortura, altres tractes o penes cruels, inhumanes o degradants...."

Hospira ha fet el que havia de fer.

La mentalitat de molta gent als Estats Units s'ha posat en evidència amb la crueltat en que, en molts blocs, hi hagin ofertes de voluntaris que volen fer la tasca ells mateixos, ja sigui amb una arma de foc, un bat de beisbol o el seu propi còctel de líquids verinosos. És realment esfereïdor de pensar-hi. Haurem de prestar molta atenció per veure quina solució donaran les administracions a la manca d'aquesta droga.

Publicat el 6/11/2010 a Tribuna Ganxona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada