dijous, 4 de novembre del 2010

Enhorabona Brasil



Les eleccions de Brasil el diumenge passat, van ser el triomf de la "restauració del seny" davant "mantenir la por" - amb el destí de milions de brasilers en joc.

Dilma Rousseff, del Partit dels Treballadors va arribar a la victòria contra el candidats opositor José Serra. amb un còmode marge del 56% al 44%. Havia estat una campanya amarga i lletja, marcada per les acusacions de corrupció i malversació dels dos costats, acabant amb l'esposa de Serra dient que Dilma era una "assassina de nadons"

Els grups religiosos i líders de la mobilització per a la campanya de Serra, van acusar a Dilma de voler legalitzar l'avortament, de voler prohibir els símbols religiosos, de ser "anti-cristiana" i una "terrorista" per la seva resistència a la dictadura militar durant la dècada de 1960.

Serra havia fins i tot, portat una estratègia dretana de la política exterior que el va fer etiquetar com una "Serra Palin". La seva campanya va amenaçar amb allunyar al Brasil de la major part dels seus veïns al acusar el govern de Bolívia de ser "còmplice" en el tràfic de drogues i Veneçuela de "refugi" de les FARC (el principal grup guerriller) a Colòmbia.

Va atacar al sortint president, Lula da Silva, per la seva negativa - juntament amb la majoria de la resta d'Amèrica del Sud - a reconèixer al govern d'Hondures. El govern d'Hondures va ser "escollit" arran d'un cop militar l'any passat, amb condicions de censura i abusos contra els drets humans que només els Estats Units i un grapat d'aliats, en la seva majoria de la dreta, el varen reconèixer com a "lliures i justes".

Però al final, el seny ha triomfat sobre la por, com els votants han demostrat desprès de les millores substancials en el seu benestar durant els anys de Lula, i no pas amb el que Serra els hi estava oferint.

L'economia ha sigut molt millor durant els anys de Lula, que durant els vuit anys de govern del Partit Socialdemòcrata de Serra (PSDB): l'ingrés per capita va créixer en una 23% entre 2002 i 2010, en comparació amb només 3,5% per a 1994 i 2002, l'index d'atur es troba en un mínim històric del 6,2%

Potser encara més important és que la majoria de brasilers tenen guanys substancials: el salari mínim, ajustat per la inflació, va créixer en un 65% durant la presidència de Lula. Això és més de tres vegades l'augment en els seus anteriors vuit anys (és a dir, la presidència de Fernando Henrique Cardoso, del partit de Serra). Això afecta no només als treballadors amb un salari mínim, però desenes de milions de persones en que el seu ingrés està lligat al salari mínim.

A més, el govern ha ampliat el programa Borsa Família, que proporciona petites donacions en efectiu a famílies pobres per tenir assistència escolar i cobertura sanitària. El programa ha tingut èxit en la reducció de l'analfabetisme, i ara arriba a prop de 13 milions de famílies. Més de 19 milions de persones s'han desplaçat a través de la línia de pobresa des de 2003. I un nou esquema de subsidis per a la propietat de l'habitatge ha beneficiat a centenars de milers de famílies.

Fora de Washington, la victòria de Dilma Rousseff en aquestes eleccions, és rebuda com una bona notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada