dimecres, 23 de juny del 2010

Proves d'accés pels polítics?


En Miguel Boyer, aquest passat dilluns va dir en el Foro Nueva Economía, entre d'altres coses, que no es veu, per edat, pilotant de nou la política econòmica. "No tengo edad para estar en la brega cotidiana y para sufrir lo que sufrí en otros tiempos" va confessar i al mateix temps va donar una altre raó de pes: el poc que guanyen, al seu judici, els ministres i alts càrrecs de la Administració. "Hay quienes piden que se rebajen todavía más sus sueldos y si siguen bajando va a llegar un momento en que a estos puestos no van a acceder mas que los analfabetos", va dir. En la seva opinió no es tracta d'equiparar aquests sous amb els dels presidents de bancs, però no seria exagerat demanar que sí ho fessin als dels subdirectors generals de qualsevol empresa.

La meva pregunta es: si per entrar a un alt càrrec en una empresa s'exigeixen uns coneixements, una formació, uns idiomes.... aquestes normes no entren en el joc dins dels polítics? Recordem que tenim un president i un ex-president amb un anglès inexistent.

Vaig llegir recentment unes paraules de César Antonio Molina, antic Ministre de Cultura, que la classe política tendeix a buscar un "político profesional sin formación, sin experiencia, acomplejado" També he de dir que els polítics quan surten d'un càrrec important i deixen la política, ens comencen a "informar" del desastre que son els partits, de que no els van deixar fer el que volien. Les lleialtats desapareixen completament. Però al que em vull referir aquí es que dins la política en general, els estudis i les titulacions acadèmiques falten clarament. Crec que seria important establir uns criteris mínims per poder optar a un càrrec públic al igual que una racionalització dels salaris que els polítics reben. En Boyer diu que els polítics mal pagats equivalen a gent poc qualificada, però abans de pensar en una reforma salarial s'hauria d'establir uns paràmetres al que fa qualificació i preparació per netejar el mapa polític dels "analfabets" que actualment ocupen moltes butaques pagades amb diners públics.

Potser ja seria hora que es comencés a demanar que realitzessin una prova d'admissió, així com demanar algun tipus d'experiència pel càrrec que s'ha d'ocupar i uns estudis. No ho farien així les grans empreses?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada