dissabte, 30 d’abril del 2011

Què ens estan dient?






Ha estat interessant llegir sobre l'informe que ha fet l'"Economic Policy Insitute" de Washington en el que s'inclou informació sobre les condicions laborals a la majoria de països de la OCDE (Organització per la Cooperació i Desenvolupament Econòmic) i que no deixa gaire ben parada a Espanya. 

Aquí us poso alguns dels punts:

- Pel que fa a horaris, l'Estat Espanyol apareix com un dels països en què els treballadors treballen més hores a l'any.

- L'informe assenyala que el creixement de la productivitat durant 2007-2009 va ser més gran (5,4%) que els altres països de la OCDE que van sortir amb una mitjana de -1,1% però va ser el país que va destruir més ocupació, amb una taxa negativa del -7,2%

- La productivitat a Espanya està per sobre, no tan sols de Grècia, Portugal i Itàlia, sinó també del Japó i Nova Zelanda.

- No ens estranya saber que tenim els més baixos de la OCDE, juntament amb Grècia i Portugal. Això no es pot justificar amb una suposada baixa productivitat. Espanya no està a la cua de la productivitat de la OCDE, però sí que ho està a la cua dels salaris. Malauradament atribueixen aquestes dades a causes polítiques més que a econòmiques, i el poder de determinar els nivells salarials és el poder sindical. A major poder sindical, més salaris, menys desigualtats i major productivitat.

- Espanya és un dels països on l'Estat té menys impacte en la reducció de la pobresa.

- Juntament amb Itàlia, Irlanda i els EEUU, Espanya és dels estats més baixos en referència a la igualtat d'oportunitats. L'educació està relacionada amb els sistema educatiu dual, amb les classes benestants enviant als seus fills a l'escola privada i, les classes treballadores, a l'escola pública. Els fills de la classe treballadora ho tenen més difícil per arribar als nivells d'una renda superior.

És ben denigrant saber que podent millorar les condicions laborals, l'educació i la reducció de la pobresa, no s'està fent res. Potser que comencin a mirar com ho fan els altres països i aprenguin la lliçó!
 
Publicat el 30.04.2011 a Tribuna Ganxona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada