divendres, 24 de desembre del 2010

Petroli o terrorisme



D'entre el lot de cables diplomàtics classificats recentment publicats pel lloc web Wikileaks, s'ha posat de relleu la vasta extensió de la infraestructura financera del terrorisme islamita patrocinada pels principals aliats dels EUA en l'actual "guerra contra el terror".

Un dels cables difon unes declaracions de la secretària d'Estat Hillary Clinton, que assenyala que "els donatius a Aràbia Saudita constitueixen la font més important del finançament a grups terroristes sunnites a tot el món". També planteja preocupacions similars sobre Kuwait, Emirats Àrabs Units, Qatar i Pakistan.

Tot i aquest coneixement ampli de les activitats de finançament del terrorisme, les successives administracions dels Estats Units han protegit i han canalitzat milers de milions de dòlars en assistència militar i econòmica. La raó: el petroli.

El petroli ha esta sempre una prioritat a Occident, començant pel descobriment de la Gran Bretanya de l'or negre a Pèrsia l'any 1908. Els Estats Units i la Gran Bretanya exerceixen un control a través d'aliances amb els règims més autoritaris per garantir un subministrament barat i estable de petroli als mercats occidentals i en els que es van comprometre a protegir-los dels atacs externs.

L'abril de 2001, un estudi encarregat per l'aleshores vicepresident Dick Cheney, va confirmar els temors oficials d'una imminent crisi mundial de proveïment de petroli, i "la necessitat d'una intervenció militar" a l'Orient Mitjà per mantenir l'estabilitat.

Altres cables diplomàtics alliberats per Wikileaks mostren clarament que el petroli segueix sent fonamental per a la política dels EUA de cara a l'Iran, segons el Telegraph de Londres. L'Iran és un dels pocs proveïdors que potencialment pot augmentar la producció de petroli amb uns altres 3 milions de barrils, i una producció de gas natural encara més gran. La qüestió nuclear no és el problema real, però proporciona pretext suficient per l'aïllament d'aquest país.

Que al final hagi sortit a la llum una documentació sobre un tema del qual la majoria de nosaltres érem conscients, no ens ajuda gaire, però la meva esperança és que aquests governs desprès de la publicació dels documents, se n'adonin de què la millor inversió serà la de buscar energies alternatives i renovables.

I amb aquest pensament esperançador, vull des d'aquí desitjar a tots vosaltres un molt Bon Nadal.

Publicat el 24.12.2010 a Tribuna Ganxona



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada