dimecres, 1 de desembre del 2010

Bombes de dispersió



En els Estats Units, Rússia i la Xina, estan treballant en contra d'un pacte signat per 108 països per prohibir les bombes de dispersió que maten a civils molt després dels conflictes.

Els 3 poders -igual que altres com l'Índia, Pakistan, Israel i Corea del Sud- segueixen pressionant per debilitar el tractat de les Nacions Unides sobre les armes, tot i que el pacte ja està en vigor.

Un informe de 224 pàgines presentat a les Nacions Unides, explica que desprès de dos anys de l'adopció de la Convenció sobre les Bombes de Dispersió, els Estats Units i altres grans potències militar segueixen resistint la convenció. També explica que aquestes bombes han matat a milers de civils, amb moltes mort no registrades en les zones rurals dels països pobres on s'han desplegat, especialment al Vietnam en la dècada dels 60.

L'arma, dissenyada durant la Guerra Freda per atacar tancs i tropes de suport a la guerra oberta, escampa petites bombes sobre un àmplia àrea que sovint no esclaten immediatament i poden explotar anys després de que la lluita hagi acabat.

El conveni es va signar a Oslo el desembre de 2008 i va entrar en vigor l'1 d'agost d'aquest any quan 46 països l'havien ratificat. Ratificacions per part dels altres estan pendents.

Diversos signataris ja han destruït les seves existències, i altres com Gran Bretanya i França es troben en procés de fer-ho. Però els països anomenats "resistents" s'han mantingut al marge, dient que prefereixen unes mesures més graduals.

L'any passat, els Estats Units, tenien un arsenal de 800 milions d'aquestes bombes dient que la seva prohibició total entraria en vigor el 2018 ja que encara les necessiten en algunes situacions de combat però que han pres mesures per garantir que totes explotin en impactar.

Rússia i Xina que no han revelat el seu arsenal ni les seves accions, probablement tenen el mateix nombre. Tampoc han fet cap pronòstic públic sobre quan podran retirar-les.

El fet de que sobre el terreny s'ha comprovat i demostrat que aquestes bombes de dispersió maten i mutiles molts civils, es evident. Totes les nacions s'haurien d'adherir a la Convenció sobre la prohibició i, les Nacions Unides, no es poden conformar amb unes mesures a mitges.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada