dissabte, 18 de desembre del 2010

Cadires buides: Cuba i Oslo




Després de set mesos en que els familiars dels presoners de la Primavera Negra han estat desfilant pels carrers de la Habana, vigilats de prop per les brigades paramilitars però sense confrontacions físiques, el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, les "Damas de Blanco" van sortir cap a les portes de les presons on es van trobar amb la repressió del seu govern: cops, insults, abusos i detencions, tot i que aquestes dones exercien el seu dret a reclamar en públic la llibertat dels seus presoners.

Amb aquestes sortides les Damas de Blanco són coherents amb la seva ressonant campanya per la llibertat iniciada fa més de set anys. I han posat al govern davant del mirall de la Xina, on la jerarquia del Partit Comunista pateix un atac de fúria perquè el dissident Liu Xiaobo ha rebut aquest any el premi Nobel de la Pau.

L'intel·lectual compleix una condemna d'onze anys. La seva esposa es troba a la presó domiciliària i unes 200 persones de l'entorn de l'opositor han estat sota control de la policia perquè no es pogués celebrar el lliurament del guardó.

La seva cadira va estar buida durant la cerimònia a Oslo. A Cuba, d'aquella Primavera Negra queden onze cases amb cadires buides.

Aquests països tenen la seva pròpia manera de celebrar el dia dels drets humans: violant-los.

Publicat el 19.12.2010 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada