diumenge, 15 de maig del 2011

Les inundacions





Tots hem vist per les noticies les inundacions als EUA i, recentment, també les d'Austràlia i Pakistan. El que estem rebent és el poder d'un escalfament global en les seves primeres etapes. I si per alguna raó no creieu als científics, potser que pregunteu a la gent que paga per analitzar el risc en la nostre societat. Al setembre, una de les empreses d'assegurances del món, Munic Rec, va dir que "l'única plausible explicació per l'augment de les catàstrofes relacionades amb el clima, és el canvi climàtic".

No hi ha motius per l'optimisme en aquesta lluita contra el temps. Fins ara només hem augmentat la temperatura del planeta al voltant d'un grau, i això ha estat suficient perquè l'Àrtic comenci a fondre's, un oceà amb 30% més d'àcids i una atmosfera amb un 4% més d'humitat. Els climatòlegs prediuen que a menys que ens traguem els hàbits del petroli, gas i carbó, molt i molt ràpid, l'augment de la temperatura abans de final del segle serà de 4 o 5 graus més. Si amb un grau ja veiem el dany que està fent, com serà amb 4 o 5 graus més?

És increïble com en el mateix Washington, el mes passat, van votar a la Cambra per un marge de 56 vots la negació de que el canvi climàtic era una realitat. És com aquell que té problemes i no els afronta amb l'esperança de que s'aniran per si sols, que s'esvairan.

Malauradament sabem que no s'esvairan i que podríem, si volguéssim, dedicar l'escala de recursos que s'han gastat en l'última dècada amb guerres, armament, exèrcits i demès a la tasca de noves eines per una nova infraestructura energètica. El perill que ens ve del canvi climàtic és tan real, i a llarg termini molt més gran, que qualsevol cosa que Al-Qaeda o qualsevol grup terrorista pugui fer perquè el que realment estem lluitant és per la nostra civilització.

Publicat el 14.05.2011 a  Tribuna Ganxona



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada