dimarts, 8 de març del 2011

Boicot a les olimpíades del 2012




Des del moment en què va ser revelant el logotip dels Jocs Olímpics de Londres 2012, no ha estat precisament el que podríem anomenar "popular". Però fins ara, el seu únic delicte havia estat de que era lleig.

L'última crítica: És racista.

Fa poc més d'una setmana, el cap del Comitè Olímpic Nacional de l'Iran, Mohammad Aliabadi, va insistir que en el logotip es podia llegir la paraula  "Zion" (Sió) i era òbviament racista contra els països musulmans.

En una carta al Comitè Olímpic Internacional (COI) Aliabadi va declarar que "Per desgràcia, tots som testimonis de que els propers Jocs Olímpics.... enfronten un seriós desafiament, sens dubte ometent l'esperit dels jocs i donant lloc al racisme. L'ús de la paraula Zion (Sió) pel  dissenyador del logo dels Jocs Olímpics.... en l'emblema dels Jocs Olímpics de 2012 és un acte repugnant".

Va arribar a amenaçar a un boicot a menys que el logotip ens canvii, dient: "No hi ha dubte que la negligència de la qüestió per part seva pot afectar la presència d'alguns països en els jocs, especialment l'Iran que es regeix pel compromís amb els valors i principis".

El COI i els organitzadors no estan fent res d'això. En una breu resposta, el president del COI, Jacques Rogge, ha rebutjat les al·legacions de l'Iran, afirmant que "La resposta del COI és bastant clara. El logotip de Londres és el dels Jocs Olímpics de Londres 2012, ni més ni menys i res més".

Atès que el logotip es va posar en marxa el 2007, la denúncia sembla arribar massa tard, per no dir que és absolutament inútil. El logotip s'ha utilitzat àmpliament en tot el món per promoure els Jocs, i seria pràcticament impossible de veure, d'acord als meus ulls, un segon significat, per molt vàlides que siguin les denúncies.

El logotip pot ser declarat culpable de qualsevol nombre de pecats, però de racisme? Certament, si un volgués desmuntar i manipular el logotip podria, probablement, fer que s'assemblés a la paraula "Zion" (Sió).

Així, mentre que el racisme en totes les seves formes ha de ser evitat, el logotip de Londres 2012 apareix, en aquest cas, de ser culpable de res més que el fet de que és lleig.






2 comentaris:

  1. Elies Cortès Casanovasde març 09, 2011

    La construcció de la realitat és personal i el que vol veure-hi coses les veu en la seva imaginació encara que no hi siguin. Estic d'acord en que Zion no si veu.

    ResponElimina
  2. A MÍ NO EM SEMBLA GENS LLEIG. TAMPOC M'ENTUSIASMA,PERÒ. AIXÒ SÍ, ÉS, ALMENYS, ORIGINAL
    TOT I AIXÒ, ANAR A BUSCAR ELS TRES PEUS AL GAT,INDICA UNA ACTITUD DE PSICÒPATES, QUE VEUEN MANIOBRES OCULTES A TOT ARREU.
    A MÉS A MÉS, SI FOS AIXÍ, QUE ES LLEGÍS ZION, ÉS EN HEBREU I EN LA CULTURA JUEVA UN EQUIVALENT A JERUSALEM, EL MONT ZION REPRESENTANT TOTA LA CIUTAT. I NO PUC VEURE QUÈ TÉ DE DOLENT, AIXÒ.ÉS TAN SOLS EL NOM, USAT PRINCIPALMENT EN POESIA, D'UNA CIUTAT.

    ResponElimina