dissabte, 12 de març del 2011

Les dones d'Egipte




Durant la revolució popular d'Egipte, tots vàrem ser testimonis de que va ser un treball tant d'homes com de dones. Moltes dones portaven vel i alguns signes de conservadorisme religiós, mentre que d'altres es delectaven amb la llibertat de besar a un amic o fumar una cigarreta en públic. I el que és veritat per Egipte i, en major o menor grau, en tot el món àrab, quan les dones canvien, tot canvia, i les dones en el món musulmà estan canviant radicalment.

Una manera d'entendre el canvi en el paper de la dona a Egipte ha sigut gràcies a l'educació. Fa dues generacions només una minoria petita de les filles de l'elit rebien una educació universitària. Avui en dia, les dones representen més de la meitat dels estudiants a les universitats egípcies.

Tot i això, tal com assenyala el New York Times, el repte ara és assegurar que les dones mantenen la seva participació en un país que mira cap endavant i que la seva contribució a la revolució no s'oblidi.

El comitè de vuit experts jurídics designats per les autoritats militars per revisar la Constitució no inclou una sola dona o qualsevol persona amb una perspectiva de gènere. Una coalició de 63 dones de diferents grups ha començat a fer una petició per incloure una advocada en el comitè, argumentant que les dones "tenen el dret de participar en la construcció del nou Estat egipci".

Egipte ha fet un pas per davant d'altres aixecaments populars a la regió que han tingut participacions similars de dones acompanyades d'un reconeixement per part dels homes que el seu suport és vital. A Bahrain, centenars de dones embolicades en túniques tradicionals negres van desafiar a les autoritats en les manifestacions contra el govern encara que, com a complicitat a la cultura conservadora, ho van fer en una secció acordonada i separada dels homes. Al Iemen, només en els últims dies tenien un nombre significatiu de dones que van començar a protestar a Sana, la capital, però el seu nombre va ser eclipsat per la multitud d'homes assistents.

Passi el que passi, aquests són temps importants per la dona egípcia i tan sols hem de recular uns anys enrere per recordar que passejar per Egipte volia dir no veure cap dona pel carrer.

Publicat el 12.03.2011 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada