dissabte, 19 de febrer del 2011

La privacitat de les xarxes socials





La secretària d'estat als EUA, Hillary Clinton, en un discurs a Washington, va citar el paper positiu que Twitter, Facebook i altres xarxes socials van jugar en l'aixecament a Tunísia i Egipte. "Llibertat i seguretat. Transparència i confidencialitat. Llibertat d'expressió i tolerància. vegades aquests principis augmenten les tensions i plantegen reptes. Junts componen la fundació d'un Internet lliure i obert".

Va explicar el suport dels EUA a la llibertat d'Internet i encoratja a altres països a fer el mateix. "Els líders de tot el món han de decidir. Poden deixar que Internet prosperi en els seus països, i arriscar-se a que aquesta llibertat porti una major demanda de drets polítics. O poden constrènyer Internet, ofegant la llibertat que sosté amb el risc de perdre tots els beneficis econòmics i socials que venen d'una societat en xarxa".

No deixen de sonar iròniques aquestes paraules doncs, no fa gaire, i degut als cables publicats, va dir que els països no haurien d'haver de triar entre "la llibertat i transparència, seguretat i confidencialitat".

El govern dels EUA vol saber els detalls dels comptes privats de Twitter a raó de l'escàndol de WikiLeaks i els advocats de les organitzacions de drets civils estan defensant la privacitat dels usuaris. El moviment contra Twitter s'ha convertit en un enfrontament constitucional sobre la protecció dels drets individuals a la privacitat dins l'era digital. 

 Aden Fine, que representa el Sindicat americà de les Llibertats Civils, un dels principals grups de drets civils del país, va dir: "És molt alarmant que el govern estigui intentant obtenir aquesta informació dels usuaris, però, sobretot, no és pot permetre que ho facin en secret".

Els EUA ha creat un gran jurat, amb seu a Alexandria, Viriginia, per investigar si es poden trobar motius per a un cas penal contra el fundador de WikiLeaks, Julian Assange. Com a part d'aquesta recerca, el gran jurat va ordenar a Twitter que divulgués els detalls dels comptes de WikiLeaks i, en especial, de tres persones, que van dir que estaven vinculades a l'organització.

La investigació també inclou Bradley Manning, el soldat dels EUA que es va basar a l'Iraq i és sospitós d'estar darrera de la fuga dels arxius, reclòs ara a la presó de Viriginia. Fins ara el Departament de Justícia dels EUA no ha trobat motius d'una causa penal contra Assange, que es troba al Regne Unit. Com la majoria de governs en aquest mon, i aquí incloc el nostre, l'exemple que ens sonen és el del pare fumador que no vol que el seu fill fumi: "Tu fas el que jo et digui, no el que jo faci!"

Publicat el 19.02.2011 a Tribuna Ganxona






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada