dissabte, 22 de gener del 2011

Revolta popular a Tunísia



El president del Parlament de Tunísia es va convertir en el tercer líder del país en 24 hores després que el primer ministre li va demanar que formés un nou govern. Amb 23 anys al poder,n epoder, l'expresident Ben Ali va abandonar el país i ara es troba a l'Aràbia Saudita, que casualment és el mateix país que va acollir fins a la seva mort, al dictador Idi Amin. L'augment de costos dels aliments, l'atur i la corrupció ha portat al poble a la revolta.

El nou president Fouad Mebazaa està en converses amb l'oposició per formar un "govern d'unitat nacional" i va dir que tots els tunisians, sense excepció, han d'estar associats en el procés polític.

Continua la tensió, i els informes mostren que les ciutats estan tancades enmig de saquejos, amb llocs de control militar i amb tocs de queda. "The Guardian" informa que desenes de persones han mort en incidents separats a dues de les presons.

Potser no haguera passat res sinó hagués sortit a la llum una nota de WikiLeaks de 2008 que resumeix clarament les qüestions que van culminar amb els recents esdeveniments: corrupció tant d'alt com de baix nivell, interaccions amb la policia, les duanes i una varietat de ministeris. Amb els de dalt sent els pitjors, era probable que romandrien en el poder, impedint qualsevol tipus de control en el sistema. Les xarxes socials han esdevingut una part molt important per poder difondre el missatge entre la gent.

Si bé el govern, sens dubte, era antidemocràtic i corrupte, irònicament, poden ser els avenços en educació els que hagin contribuït a la seva caiguda. Segons el Departament d'Estat dels EUA, "el nombre d'estudiants a la universitat ha augmentat de 41.000 el 1986 a més de 357.472 el 2009" a Tunísia. Si bé la taxa oficial d'atur és del voltant del 13%, molts dels estudiants de la universitat de recent formació estan desocupats, cosa que no ha fet més que alimentar els disturbis.

Aquest aixecament popular ha creat esperança i esperem que tots els tunisians puguin gaudir de més llibertat i d'un millor govern en els propers mesos i anys vinents. S'ho mereixen.

Publicat el 22.01.2011 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada