dimarts, 18 de gener del 2011

Les paraules importen: com els mitjans poden construir o destruir.

 
 
"Així com els mitjans de comunicació s'han utilitzat per crear una sensació generalitzada de por, també han estat utilitzats per a convèncer a la gent que el conflicte és inevitable. Això deixa als consumidors dels mitjans de comunicació amb la certesa que el conflicte ha de passar".
 
Aquestes paraules van ser escrites per a descriure l'ús dels mitjans de comunicació per incitar als hutus a la massacre dels seus veïns tutsis a Rwanda, resultant en centenars de milers de morts.
 
Quin és el paper que tenen els mitjans de comunicació de cara al diàleg polític? Sabem que poden promoure la por, l'odi i l'extremisme però també ens poden portar a un debat productiu. Els mitjans tenen la oportunitat d'enfortir la democràcia i l'Estat de Dret.
 
Quan l'ex-Iugoslàvia estava en erupció en la neteja ètnica i amb massacres per tots conegudes, la població ètnicament diversa de Macedònia es van mantenir en pau. Sud-Àfrica va fer la transició de l'apartheid a la majoria governamental en gran part sense violència. En aquests i altres llocs, els mitjans de comunicació es van destacar per la humanitat de tots els involucrats.   
 
No fa molt, quan la candidata a la vicepresidència dels EUA Sarah Palin, acusés al, aleshores candidat presidencial, Barack Obama de "ajuntar-se amb terroristes", les amenaces de mort contra Obama es van incrementar dramàticament.
 
Fa uns dies, en Jared Loughner va obrir foc en un acte polític de la congressista Gabrielle Giffords a Tucson, Arizona i l'atenció es va centrar ràpidament en el paper en que els mitjans podien haver jugat en les seves accions.
  
En comptes de repetir la ira i les acusacions de cada costat que pot tenir l'efecte d'augmentar el problema o, inclús, incitar a la violència, els periodistes estan en una posició única per descobrir les causes dels conflictes i descobrir oportunitats per trobar un terreny comú.

El desacord en la política és part d'una democràcia sana, i el conflicte és humà. Però incitar a la por i a l'odi, amb aquells que tenen opinions oposades, utilitzant un llenguatge violent, jugant en la inseguretat i la desconfiança que tan fàcilment sorgeix en els moment difícils, és una gran irresponsabilitat. Especialment quan els mitjans de comunicació son capaços de molt més.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada