dilluns, 26 de juliol del 2010

Els Jemeres Vermells


El primer membre dels Jemeres Vermells ha sigut sentenciat a presó amb un veredicte que ha enfadat a alguns i ha sigut benvingut per altres - 35 anys que es podrien reduir a 19. El judici, recolzat per les Nacions Unides, anunciarà aviat si jutjaran als altres quatre membres detinguts doncs estan a la espera de suficients proves per poder-ho fer.

Hem de recordar que des del 1975 al 1979, els Jemeres Vermells van ser responsables de la mort d'almenys 1,5 milions de persones, quasi un quart de la població de Cambodja com a resultat d'execucions, malalties, fam i treball excessiu.

Els Jemeres Vermells eren uns ultra-Maoistes amb la visió d'una utopia agrària a Cambodja. Desprès que agafaren la ciutat de Phnom Penh el 17 d'abril del 1975, van forçar als habitants de la ciutat a marxar al camp per treballar a les granges. Uns dos milions de persones van ser obligades a sortir de les ciutats per anar a les àrees rurals. En Pol Pot va ser el dirigent dels Jemeres Vermells, encara que això no es va saber fins al cap dels anys ja que la organització operava en secret. El règim va anomenar aquest període "Any Zero" i va abolir la moneda, el mercat, qualsevol infraestructura urbana, la propietat privada, la religió i la educació regular. Algunes pagodes es van convertir en presons i en camps de re-educació. Intel·lectuals i minories eren els blancs de les execucions. Les famílies eren separades i a la gent se les forçava a casar-se amb altres. Les tortures sistemàtiques i les execucions extra-judicials eren el pa de cada dia.

En Pol Pot va morir el 15 d'abril del 1998 a l'edat de 73 anys i en mig de les selves cambotjanes. Encara que oficialment es va dir que va morir d'un atac cardíac, hi han rumors de que es va atemptar contra la seva vida.

Crec que aquesta es una part de la historia on s'ha fet poca justícia. Ara han sentenciat a un membre i ja veurem que passa amb els altres quatre. Els crims contra la humanitat no poden passar a l'oblit, els responsables han de tenir un judici i rebre la seva condemna. Jo em pregunto: Quanta gent encara hi ha en aquest mon amb les mans tacades de sang?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada