dissabte, 7 de gener del 2012

Retallades i impostos





Estem en època de retallades i de pujades d'impostos. Fa mal, fa molt mal i especialment quan s'està atacant un estat de benestar que ha costat tants d'anys aconseguir.

No explicaré aquí de les obres d'infraestructura que s'han fet i que han sigut inútils, ni dels privilegis de molts polítics, ni del que es don a la casa Reial, ni moltes coses més que podria omplir fulls i fulls però que són de tothom conegudes a través dels mitjans de comunicació.

D'allò que vull escriure aquí és de la nostra educació, la de l'ull viu, la de voler enganyar, la de voler tenir més del que ens pertoca. El 3 de desembre vaig escriure sobre una enquesta que es va fer i en la qual el 75% creia que si la gent no enganyava més a Hisenda era per por a una inspecció. I és en aquest fet en el que vull insistir, perquè ho veiem dia si i dia també.

Quants de vosaltres heu treballat d'estranquis, fent els famosos "remiendos"? Quants empresaris fan nòmines als seus treballadors més baixes del que realment cobren? Quants de vosaltres si us ha vingut un paleta o un lampista a casa heu demanat la factura sense IVA? O ells mateixos han preguntat si la volíeu amb o sense IVA? Quants de vosaltres heu estat a l'atur però també heu estat treballant? Quants de vosaltres a la declaració de la renda heu fet ballar els números perquè us sortís negativa? Quants empresaris tenen doble comptabilitat? Quants empresaris immobiliaris, en èpoques de la bombolla, han tret els diners fora del país?

La responsabilitat i la conscienciació de pagar impostos és necessària. Sense impostos ens quedem sense estat de benestar, sense impostos ens quedem sense infraestructures, sense impostos ens quedem sense cultura.

El problema esdevé quan els que acaben pagant impostos són aquells que tenen una nòmina legal, aquells que tenen uns bens immobles al seu nom, aquells que ho declaren tot i acaben sempre sent els mateixos (que, com a les preguntes anteriors, de segur que han pagat alguna factura sense IVA).

En els mitjans de comunicació ens surten i ens ha sortit noms com els d'Urdangarin, Camps, Millet i molts més. I em pregunto si ells no estan fent/han fet el mateix que nosaltres a major escala (perquè la seva posició ho ha permès). És més puta una dona que cobri 100.000€ que una que en cobri 60€ pel serveis?

Fins que no canviem la nostra mentalitat i educació, malauradament, tot seguirà igual.

Publicat el 07.01.2012 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada