dissabte, 10 de setembre del 2011

Català? Castellà?




Desprès del nostre problemàtic Estatut, el mes de maig, el TS va donar la raó a tres famílies catalanes que reclamaven el seu dret a la escolarització en castellà i va dir que la llengua castellana havia de ser vehicular a l'escola. Aquest passat 28 d'agost el TSJC va donar dos mesos de termini perquè Ensenyament adopti les mesures necessàries pel seu compliment. Les opinions d'uns i d'altres no s'han fet esperar. Aquesta setmana els diaris, els correus electrònics i els blocs en van plens.

Traient allò que jo personalment pugui opinar sobre aquest tema, doncs tampoc vull repetir el que molts ja han dit, hi ha una frase en castellà que m'agrada: "Hechos son amores y no buenas razones".

L'avaluació que fa el Ministeri d'Educació als alumnes de 4t de primària i de 2n d'ESO, exigida per la llei orgànica d'Educació, ens pot fer veure que hi ha molta gent que vol ignorar els resultats, incloent el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ens trobem que en les probes de castellà, a tot l'Estat Espanyol la nota mitjana se situa en 500 punts. Ves per on, l'alumnat a Catalunya de 4t de primària ha sortit amb una mitja de 502 punts per sobre d'Andalusia, Múrcia, País Basc, Extremadura, Galícia, Canàries i Balears. Els de 2n d'ESO també han sortit amb la mateixa puntuació per sobre de les Balears, País Valencià, Canàries, Galícia, Extremadura i Andalusia.

Estem, es pot dir, en una situació de mediocritat pel que fa al aprenentatge del castellà a les escoles, però és la immersió lingüística la culpable? No hi han altres comunitats que estan per sota Catalunya i l'única llengua que hi aprenen és el castellà? Aquestes tres famílies hagueren estat més contentes portant els seus fills a estudiar a una escola d'un nivell d'ensenyança del castellà inferior a Catalunya, però tenint el castellà com a única llengua? Segur que sí.

Així com el Ministeri d'Educació fa l'avaluació del castellà també ho fa de les matemàtiques, ciències socials i d'altres assignatures. Catalunya ha sortit just per sobre la mitjana. Podem dir que s'han d'invertir més esforços per tenir una més bona educació, però que no em vinguin en que l'ensenyança del català fa que els estudiants de Catalunya no aprenguin el castellà. Per favor!

Publicat el 10.09.2011 a Tribuna Ganxona

 


1 comentari:

  1. MOLT BO L'ARTICLE, IMMA!!! TOTALMENT D'ACORD... UN PETÓ I FINS AVIAT...

    BONA DIADA!!!! MARTA VALLS

    ResponElimina