dissabte, 3 de setembre del 2011

Viure de préstec






Una de les noticies que hem vist tots aquesta setmana, és la caiguda de nombre d'hipoteques. La veritat és que m'ha estranyat veure-ho com una noticia doncs és completament lògic quan hi ha tanta gent aturada. He pensat en anys enrere quan la gent no comprava pisos ni cases i el que feia era llogar-les.

El pis on vaig néixer i viure era de lloguer i com nosaltres, el 90% de famílies. La compra era, en aquell temps molt cara però és que a la gent ni se li passava pel cap comprar un habitatge. Estic parlant d'un temps en què un Seat 600 valia entre 65 i 70 mil pessetes i el sou d'un treballador era d'unes 2.000 pessetes al mes. És com si avui en dia, un treballador que guanyi 1.300€ al mes es comprés un cotxe semblant al 600 per 42.250€, però la diferència és que el 600 l'havies d'haver pagat 3 mesos abans de la seva entrega i tenia una llista d'espera d'entre un i tres anys. En altres paraules, si un no estalviava, no podia comprar res. Les coses han canviat molt. Els habitatges s'han anat comprant amb hipoteques de 25, 30 i fins a 40 anys i els cotxes amb crèdits de 5 i 10 anys. Les targetes de crèdit i les condicions de pagaments mensuals a diferents botigues, als dentistes i molts d'altres, fan que visquem de préstec la nostra vida. Fa bastants anys me'n recordo que un amic em va dir: "Si el govern s'endeuta de la manera que s'endeuta, perquè no ho pot fer una família normal?" Tot té les seves conseqüències i les estem vivint.

Ara ens trobem que els contractes temporals es poden allargar, que els contractes de formació s'amplien fins els trenta anys. El primer que em va venir al cap al llegir-ho va ser: "Com podrà aquesta gent formar una família?" Sabem de sobres que la natalitat ha baixat molt i què l'edat en que es tenen els primers fills ha augmentat i sabem que no falta gaire perquè en aquest país hi hagi més gent jubilada que treballant. Quines opcions els hi donen per buscar habitatge? Cap ni una. Si un lloga un pis, avui en dia, volen el contracte, avals del banc i un bon dipòsit. Si algú el vol comprar, el banc rebutjarà concedir-li cap tipus d'hipoteca. Menys atur? Segurament, però amb un jovent que viurà a casa dels pares fins aconseguir un mínim de seguretat en la feina.

Però no us amoïneu, perquè no importa el que guanyis i el contracte que tinguis, d'alguna manera faran les mil i una filigranes perquè puguis seguir comprant, comprant i comprant.

Publicat el 03.09.2011 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada