dimarts, 2 d’agost del 2011

Restaurants on només pagues el que pots pagar.




En Shaich i la seva família van passar un temps de voluntaris en menjadors de beneficència i rebosts d'aliments on la gent feia cua per aconseguir un mos de pa. L'experiència la van trobar deshumanitzant i que robava al poble de qualsevol dignitat que pogueren tenir. En Ron Shaich va pensar de quina manera podia fer que aquesta gent pogués menjar en el mateix lloc que els altres, amb la mateixa dignitat i poder reconstruir una mica la seva confiança.

L'any passat va obrir una cafeteria, el "Panera Bread" a Clayton, Missouri amb el lema "paga el que pots pagar". Va tenir un èxit rotund i des d'aleshores ha obert dos altres llocs, un a Dearborn, Michigan i un altre a Portland, Oregó. L'objectiu és que la gent amb més mitjans poden ajudar a compensar els que tenen menys. En Shaich afirma que aproximadament el 60 per cent dels clients paguen el preu de venda suggerit, el 20 per cent paga extra, i un altre 20 per cent paguen menys o gens. No hi ha ni caixers ni caixes registradores, tan sols caixes per donacions per poder preservar la dignitat dels clients. Molts dels que no poden contribuir monetàriament ofereixen el seu temps i esforç dins la cafeteria el que fa que els costos d'explotació del negoci es redueixin.

La Fundació "Panera Cares" està basada en que l'alimentació és un dret, no un privilegi.

Els seus 3 pilars per l'èxit són:

1.- Sense ànim de lucre.- Els clients aconsegueixen que qualsevol quantitat extra que paguen es remunta a donar suport als necessitats.

2.- Preus reals.- Si els clients saben el valor real dels elements del menú, s'han de sentir còmodes pagant el preu complet o, potser, una mica més quan es pot.

3.- Humanitat.- En posar una cara de benvinguda davant, és més difícil que els clients més "llestos", s'anotin un dinar gratuït.

És d'admirar que quan una persona veu com afecta la crisis al seu voltant, quan veu que les ajudes del govern són insuficients i quan veu totes les misèries que l'acompanyen, pot arribar a idear quelcom per ajudar i fer-ho realitat. La meva sincera enhorabona.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada