dissabte, 6 d’agost del 2011

El dejú





Moltes religions recomanen seguir el dejú durant un temps. No sé vosaltres, però quan era petita a casa, no fèiem dejú però sí abstinència i què significava fer abstinència? Doncs que cada divendres durant l'època de quaresma ens era prohibit menjar carn i la mare ens feia un menú basat en peix. El resultat d'aquella abstinència no era el que es buscava doncs per nosaltres era quasi con una festa. El peix, en aquella època, era més car que la carn i menjar-ne era tot un luxe.

En el meu parer crec que el dejú és bo. Perquè? La persona crea uns hàbits alimentaris a la seva vida que acaben sent una necessitat pel seu cos. El fet de saber-los restringir fa que ens deslliguem d'aquest hàbits aconseguint una millor fortalesa. I no parlo per experiència pròpia perquè soc la persona més feble que mai us heu trobat (especialment per les vegades que he volgut deixar de fumar, ho reconec).

Si explico això és perquè m'ho ha fet reviure el fet d'haver llegit l'article "És fàcil fer el Ramadà a Espanya a 40 graus?" a El País. Com molts de vosaltres sabeu, aquest passat dilluns va començar el mes del Ramadà en què els musulmans tenen prohibit menjar, beure i mantenir relacions sexuals des de l'alba fins que el dia s'enfosqueix. A més a més és una època que dediquen a la oració, meditació i un apropament a Déu. Em sembla molt bé que els musulmans facin el Ramadà i admiro la seva voluntat. Jo, com he dit abans, seria incapaç. Ara bé, el que no entenc és com uns fan el seu dejú més llarg que d'altres depenent de la situació geogràfica en què estan. Què passa amb aquells que estan a l'hemisferi nord que tenen el sol de mitjanit? I si el Ramadà coincideix a l'hivern i no veuen el sol ni que vulguin?

Es creu que va ser en l'any 610 que l'Alcorà va ser revelat al profeta Mahoma a Aràbia Saudita. Si mirem a quina hora surt el sol i a quina hora es pon, veurem que hi ha diferència. Aquest mes d'Agost, a l'Aràbia Saudita, el sol surt a les 5:50 hores i es pon a les 18:42. Si ho comparem amb Girona, a nosaltres ens surt a les 6:42 i és pon a les 21:08, i no diguem la diferència amb els països del nord!! No és que vulgui canviar les seves lleis sagrades però crec sincerament que l'horari hauria de coincidir amb el de l'Aràbia Saudita.

En la lectura de qualsevol llibre sagrat, sempre s'ha de tenir en compte la geografia, el clima i en quina situació estava el poble en aquella època. Potser ens donaria una comprensió més àmplia i eliminaria uns dogmes que moltes vegades veiem com injustos.

Publicat el 06.08.2100 a Tribuna Ganxona

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada