dissabte, 25 de juny del 2011

Alimentar el món: No és la quantitat





El preu disparat dels aliments, està empenyent a més gent cap a la pobresa. A primera vista, el problema sembla ser de quantitat: els alts preus aparentment justificaquen la producció d'aliments a gran escala.

L'agricultura mundial es centre en només tres cultius bàsics: el blat de moro, el blat i l'arròs que representen gairebé el setanta per cent del subministrament mundial d'aliments.

Quan els productors d'aliments es basen en tan pocs cultius pels seus ingressos, són vulnerables a la volatilitat dels preus en el mercat mundial. Els agricultors abandonen els seus horts, centrant-se amb les collites destinades a l'exportació. Si els preus cauen, també ho fan els ingressos dels agricultors, fet que els deixa sense altres fonts d'alimentació.

Fomentar la diversitat agrícola i local de la producció d'aliments els pot ajudar a millorar la seva autosuficiència i protegir les poblacions vulnerables de la crisis dels preus.

A diferents pobles de la Costa d'Ivori, Mali i Uganda, s'estan portant a terme diferents projectes que apunten a solucions sostenibles i que no es centren tant en l'augment de la producció d'aliments i més en la creació de sistemes flexibles, el menjar local. Amb poques hectàrees els agricultors cultiven els aliments tradicionals. Gran part d'aquests aliments van a les seves famílies, i la resta són venuts als mercats locals.

"Vivim en un món on produïm més aliments que mai i en què la fam mai ha estat tanta", escriu Oliver De Schutter, relator especial de Nacions Unides sobre el Dret a l'Alimentació, en el pròleg de La Situació del Món 2011. 

Un munt d'iniciatives que busquen no només produir més aliments, sinó fer-ho de manera que nodreixi tant a les persones com al planeta. És l'hora de donar a aquestes iniciatives l'atenció i el finançament que es mereixen.


Publicat el 25.06.2011 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada