Molts pares estaran contents de que els seus fills tornin al cole desprès d'unes llargues vacances, de la mateixa manera que molts d'ells ja estan patint per la despesa que els hi suposarà. Aquí em vull referir als col·legis públics. El cost dels llibres de text, del material que els fan comprar, del de les excursionetes, visites a museus i d'altres llocs, la bata, el xandall i d'una llarga llista, pot acabar sent ridícul i molts pares no s'ho poden permetre i més avui en dia que molts d'ells estan a l'atur. Què es el que han de fer?
Una de les coses que em treia de polleguera, al tenir dos filles amb quatre anys de diferència i anar a la mateixa escola, cap any però cap any vaig poder aprofitar els llibres de la gran per la petita. Cada any els canviaven. Perquè? Dins l'ensenyança obligatòria las mates no canvien, la llengua tampoc, de la història sempre es pot fer un annexe al llibre si es que hi han hagut canvis contemporanis al igual que dins la geografia. Però aquí ja entraríem en el poder de les editorials, de les seves ofertes, de les comissions, perquè sinó no s'explica.
Perquè no pot haver un diposit dins mateix de l'escola amb els llibres dels alumnes que ja no es necessitin? Perquè dins de la ensenyança obligatòria i "gratuïta" s'han de pagar llibres de text, material i tot el que he esmentat abans? Perquè la gratuïtat es mes gran per uns que per altres? Hem de saber que a Castella-La Manxa, a l'Aragó, a Galícia i a La Rioja, tenen llibres gratuïts durant tots els cursos de l'ensenyança obligatòria. Injust? Sí i molt.