Sempre he dit que crec que soc l'única persona que no se sap el número del DNI de memòria. Trobo que quan tinc coses a les que puc recórrer a buscar-les en un moment, no memoritzo. I no és perquè no vulgui, sinó que potser no les hi dono prou importància. També em passa amb els números de telèfon i d'altres.
És per això que no m'ha estranyat llegir un article al New York Times en què s'esmenta com un equip de professors de psicologia a Columbia va investigar com podia afecta a la memòria l'accés a Internet. Es varen trobar que les persones que utilitzen freqüentment les xarxes, també les utilitzen com el seu banc de memòria personal. Es recorda com trobar la informació però no el que la informació conté. Els participants de l'estudi que pensaven que no serien capaços de recuperar la informació més tard, era "molt més probable" que la recordessin. Internet, amb el seu depòsit inesgotable d'informació, sembla que ha canviat dràsticament la manera en que emmagatzemem la informació.
Els investigadors ho van explicar així en el resum de l'estudi: "Ja no hem de fer costosos esforços per trobar les coses que volem. Anem a Google per trobar l'antic company de classe, trobar articles en línia, o buscar l'actor que estava a la punta de la llengua".
El que aquest estudi sembla demostrar és que ens estem adaptant als nous recursos d'Internet, i que la forma de pensar es veu afectada.
Betsy Sparrow, el líder de l'equip de recerca, va explicar: "No són considerats amb el cap buit aquelles persones que ja no tenen memòria. Però ens estem convertint particularment adeptes a recordar on anar a buscar les coses. I això és una cosa increïble".
En part m'ha emprenyat llegir l'article perquè m'he sentit identificada, especialment quan tinc un nom a la punta de la llengua i desprès de repassar de la A a la Z (ho acostumo a fer) sense que em vingui el nom, recorro a la pantalla, i he pensat: "HORROR, estic perdent la memòria!!" Però m'he adonat que això, i tal com he dit al principi, ho he fet tota la vida. Memòria selectiva? Segur que sí, tothom la té. Potser, si la nostra interacció diària amb la tecnologia continua creixent, començarem a recordar altres coses que mai les recordàvem abans, qui sap.
Publicat el 24.07.2011 a Tribuna Ganxona
Publicat el 24.07.2011 a Tribuna Ganxona
Interessant. Hi ha un estudi que demostra que memoritzar fa créixer la intel·ligència.
ResponEliminaEii, aquí una altre sense memòria ..!
ResponEliminamemoritzar és important. Jo si que em se el nº del DNI, el telefon de la meva filla, el de la meva amiga, la matricula del cotxe, i alguna altra cosa. Tenim memoria selectiva tu ho as dit, recordem i memoritzem el que el nostre cap i cos volen. Hauriem de practicar mes, això indubtablement ens previndria contra el Alzeimer. És un consell que em dono a mi mateixa i a vosaltres també!
ResponElimina