dissabte, 30 de juliol del 2011

En relació al drama de Noruega





La tragèdia de la setmana passada a Noruega ha deixat al món sorprès. La magnitud de la massacre és difícil de comprendre. El drama d'Oslo és una mostra més del perill que comporta l'extensió i propagació de les ideologies extremistes, lligades a l'onada de populisme polític que travessa Europa en els últims temps.

En el seu llibre Populismes: la pendent fatal, que va publicar en Dominique Reynié el passat mes d'abril posa, entre d'altres coses, "el nacionalisme, la xenofòbia, l'autoritarisme, la desqualificació de la classe dirigent i dels mitjans de comunicació, l'atracció envers aquestes doctrines de les classes populars, no són noves. Ja va passar en els anys trenta, a continuació de la crisi econòmica mundial. I ja sabem quin va ser el final". L'autor afirma que l'esquerra s'ha debilitat (actualment a la UE sols hi ha dos governs d'esquerra: Xipre i l'Estat espanyol) ja que una part creixen de l'electorat popular s'ha passat de l'esquerra a la dreta populista i extremista.

El que és realment perillós és com alguns periodistes de mitjans de comunicació simpatitzants de la dreta han entès i, en part, han defensat aquesta massacre. No els posaré tots aquí ni tampoc els seus noms, perquè la llista seria llarga però us en deixo quatre ratlles perquè us feu, encara que sigui, una petita idea.

"És simplement una visió de futur davant de la pujada de la islamització d'Europa" (França) "Anders Behring Breivik és responsable dels seus actes. Si algú li incitava a la violència, era la supremacia islàmica. Si hi ha alguna cosa que li va incitar a la violència, era la política euromediterrània" (EUA) "Vivim en un món en què són perfectament felices milions de dones que avorten i desprès s'exigeix saber per què Anders Breivik Behring va esdevenir el sarcoma humà que realment és." (EUA) "Zapatero condemna l'atemptat de Noruega mentre legitimitza a ETA" (Espanya)

Com és pot lluitar contra l'extremisme i el terrorisme? N'hi haurà prou amb el fi de la crisis? No ho crec. És necessari una lluita ideològica des de casa, des de les escoles inculcant valors de convivència i no d'exclusió. És necessari una denuncia constant de cap a on porten les doctrines d'aïllament i les ideologies. És necessari una regeneració del sistema democràtic.

Publicat el 30.07.2011 a Tribuna Ganxona

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada