En una entrevista amb el Wall Street Journal, el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha dit que el seu país està considerant fer una sol·licitud de $20 mil milions als EUA en ajuda militar per les amenaces potencials derivades dels aixecaments a l'Orient Mitjà.
Barak va dir que Israel estava preocupat que els seus enemics principals, l'Iran i Síria, podrien ser els últims en sentir la calor de les revoltes i que els nous líders d'Egipte podrien, sota la pressió del públic, retrocedir del seu tractat de pau amb Israel el 1979. "Un fort i responsable Israel pot ser un estabilitzador en una regió turbulenta" va afegir.
Israel ja rep $3 mil milions anuals del EUA en ajuda militar. Incrementar aquesta ajuda podria fer malbé la relació del país amb els seus enemics de Palestina.
És poc sorprenent doncs que també digués que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, probablement oferiria als palestins un estat temporal dins de les fronteres, trencant per primera vegada el punt mort de les negociacions de pau. La franja de Gaza separa Israel i els palestins, però que el podrien oferir com el seu propi territori independent.
Un estat temporal no només donaria als palestins menys territori que el que demanen, però Israel també mantindria el control militar de la zona. Els palestins també tenen por de que si ells estiguessin d'acord amb les fronteres temporals, mai guanyarien de fet i dret, un estat independent a Cisjordània, Jesuralem Est i la Franja de Gaza.
Converses de pau liderades pels Estats Units fa sis mesos amb l'ambiciós objectiu d'arribar a un acord final al setembre de 2011, es van trencar després de que Israel va començar a construir a la Ribera occidental i a Jerusalem oriental. Els palestins van exigir la congelació en les dues àrees, però Israel és va negar. Amb l'establiment de pau estancada, els palestins han llançat una campanya per obtenir el reconeixement internacional d'un Estat palestí i busquen el reconeixement de l'Assemblea General de l'ONU a la tardor, una mesura que podria aïllar a Israel.
La setmana passada, Barak va dir que per protegir la seva posició, el govern israelià havia de prendre iniciatives no especificades.
No hi ha dubte de que Israel sent la pressió internacional i si creu que amb la proposta de pegats temporals aconseguirà l'increment en ajuda militar, no va per bon camí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada