És difícil comprendre que en la celebració del 8 de setembre, dia atorgat a la Gran Bretanya pels organitzadors de l'Expo Mundial de Xangai, s'inclogués un nou ballet curt, que el compositor, Pete Wyer, havia dedicat al poble tibetà "per haver dit la veritat i per la protecció de la seva identitat cultural malgrat els perills als que s'enfronten". Al assabentar-se de la dedicatòria, el British Council, el braç de la diplomàcia cultural que havia organitzat la gala, va cancel·lar l'actuació del Ballet Nacional anglès, lamentant que s'havia convertit en un vehicle polític i per tant, no era apropiat.
La veritat es que no he entès. No he entès la postura "preventiva" britànica. L'actuació va ser cancel·lada abans de que la Xina tingués l'oportunitat de protestar.
Gran Bretanya pot ser l'únic país en que està disposat a anticipar les demandes de la Xina i les seves queixes, però està lluny de ser l'única que cedeix a la Xina sobre el Tibet. En els últims dos anys, des que la torxa olímpica de la Xina va ser rebuda amb protestes pro-tibetanes a tot el món, Robert Barnett, un expert en el Tibet a la Universitat de Columbia, assenyalà que diversos governs europeus -entre ells Dinamarca, França i Alemanya- han respost a la reprimenda de la Xina amb declaracions conciliatòries que han anat més lluny del que la Xina podia esperar. A més de reafirmar que "el Tibet és part de la Xina" i que, curiosament es comprometien a no fomentar la independència del Tibet.
Fins i tot Barack Obama va endarrerir una reunió amb el Dalai Lama a la Casa Blanca fins al febrer, per evitar el mal humor en el seu viatge a la Xina l'any passat. Això va semblar reconèixer la Xina, dient que la reunió no era una qüestió de principis, sinó només un element de negociació diplomàtica entre molts, una negociació que no era negociable.
Sembla que els governs europeus i dels EEUU tenen por de disgustar a la Xina, cosa que em fa recordar al govern d'Espanya amb el Marroc i el problema del poble saharaui.... o no?
Publicat a Tribuna Ganxona el 19/09/10
Publicat a Tribuna Ganxona el 19/09/10
Aquesta por, és la por per perdre el client. Els interessos que tenen tots els paisos en la Xina és totalment econòmic. Prioritzen els diners davant d'altres valors. Ens queda molt per aplicar els principis que ens haurien de definir com humans.
ResponElimina