Cap el 9 de gener d'aquest any vinent, el poble del sud del Sudan tindrà l'oportunitat de votar en un referèndum sobre si ha de trencar amb la República del Sudan i crear el seu propi país. Si, com sembla probable, voten aclaparadorament a favor de la independència, Àfrica aconseguirà un nou país desprès de gairebé 20 anys.
El govern d'honor del nou país exigeix el referèndum com "l'últim passeig a la llibertat". Per l'Alliberament del Poble Sudanès (SPLM), el partit principal del sud, és la culminació de mig segle de lluita sagnant pel reconeixement en contra dels successius règims islamistes de Khartum. Aquests sempre han tractat d'imposar una cultura àrab i musulmana al sud que és predominantment negre africà, cristià i animista. En el moment en que van cessar els combats el 2005, la guerra civil més llarga d'Àfrica, es va calcular que uns 2,5 milions havien perdut la vida. Gran part de la regió va ser devastada.
L'Acord General de Pau (CPA) que va posar fi a la guerra, va crear la regió semi-autònoma del sud per a ser governada pel SPLM, així com un govern d'unitat nacional a Khartum per incloure la SPLM. Les dues parts van anar a treballar per la unitat del país en un arranjament federal nou, però al sud també es va guanyar el dret a un referèndum sobre la secessió.
La majoria de gent del sud pensen que estan marxant directament cap a la independència. Però la visió de Khartum és, com sempre, totalment diferent. Allà, la majoria de sudanesos es troben en un estat de negació sobre el referèndum i especialment sobre la independència. La seva raó es la de "mantenir la unitat del país".
Aquest estat de negació es deu un part al fet que els polítics del nord mai han volgut que el sud celebressin un referèndum en primer lloc. Realment creuen que el manteniment del Sudan con un gran país és òbviament millor i que l'únic que han de fer és una mica de campanya i passar una mica de diners. D'aquesta manera, els del sud, arribaran als seus sentits i oblidaran la idea.
A la pràctica, això significa que des del mes de juny, i per primera vegada des de que l'acord de pau va ser signada el 2005, el nord ha estat lliurant diners per a la construcció de carreteres i altres projectes de desenvolupament cap el sud. La creença del nord que de sobte pot compensar dècades d'opressió, d'agressió i d'abandonament, il·lustra com molts no creuen gaire amb els sentiments del sud.
Els esforços del nord per arrossegar, retardar o sabotejar el referèndum són cada vegada més grans.
El problema amb el sud del Sudan és que te una de les taxes de mortalitat de maternitat i també infantil més elevades del món. El 85% dels adults no saben llegir ni escriure. Si s'han salvat de la fam ha sigut gràcies al Programa Mundial d'Aliments de l'ONU, i dins del SPLM la corrupció s'ha convertit en un problema.
Si el sud es converteix en independent, necessitarà tota l'ajuda regional i internacional que pugui reunir.
Aquest article ha estat escrit amb informació de diversos mitjans sobre Sudan. Qualsevol semblança, en algun moment de la lectura, amb el nostre país es pura casualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada