dissabte, 14 de gener del 2012

Aràbia Saudita, aliada d'Occident





Aquest desembre, al diari britànic Daily Mail hi va sortir una noticia que deia: "Els llibres de text lliurats a les escoles a l'Aràbia Saudita, ensenyen als nens com tallar les mans i els peus d'un lladre sota la llei Sharia. Els llibres, pagats i impresos pel govern, també diuen que els adolescents jueus han de ser exterminats i els homosexuals han de ser condemnats a mort. Aquí és on comença el terrorisme, en el sistema educatiu... Els llibres de text es van imprimir per l'any acadèmic 2010-2011. Les dones són descrites com febles i irresponsables. En un dels llibres per a alumnes de novè grau, se'ls ensenya que l'aniquilació del poble jueu és imprescindible. Si li ensenyes a sis milions de nens en aquests anys tan importants de la seva vida, si hi queda instal·lat en el seu cervell, no és estrany que hi hagin tants saudites suïcides", va dir un redactor.

Hem de recordar que en el febrer de 2002 Aràbia Saudita va reconèixer per primera vegada que 15 dels segrestadors suïcides de l'11-S eren ciutadans saudites, però va dir que el regne, no tenia cap responsabilitat de les seves accions. El ministre de l'Interior, el príncep Nayef, va dir que els líders d'Aràbia es van sorprendre quan es van assabentar que els 15 segrestadors eren del seu país.

The Economist Intelligence Unit en el 2011 va fer un informe sobre la democràcia i va examinar 167 països sobre la base de l'efectivitat d'un govern i dels seus ciutadans per tenir una societat oberta, amb llibertat de premsa i eleccions lliures i justes, entre d'altres categories. Aràbia Saudita es va situar en el lloc 161 (de 167). Curiosament, ara que l'Iran està en el punt de mira, es va situar al lloc 159.

No podem oblidar la noticia dels avions F-15 que els EUA han venut a l'Aràbia Saudita com a part dels 60 mil milions de dòlars contractats en què tan sols els avions ja componen la meitat d'aquest import. James N. Miller, subsecretari principal adjunt de Defensa i Andrew Shapiro, secretari d'Estat adjunt per a assumptes polític-militars, han posat èmfasi en l'estreta relació militar entre els dos països. "Els Estats Units estan fermament compromesos amb la seguretat del Regne d'Aràbia Saudita, com ho han estat durant gairebé set dècades, i, de manera més àmplia, els Estats Units i Aràbia Saudita tenen un fort interès mutu en la seguretat i l'estabilitat del Golf", segons Miller. "Aquest acord reforça la relació forta i duradora entre els Estats Units i Aràbia Saudita", va dir Shapiro. "Això demostra el compromís dels EUA a la forta capacitat defensiva d'Aràbia com un component clau per la seguretat regional."

Hom es pregunta qui són els bons i qui són els dolents, però potser la pregunta no és la correcta, la correcta seria: quins països són els rics i quins els pobres?.

Publicat el 14.01.2012 a Tribuna Ganxona 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada