Coincidint amb la nostra Diada, a Nova York varen commemorar el desè aniversari del 9/11 (11/09 como ho escriuríem aquí). L'atac a persones que no es podien defensar va ser fulminant. El recordatori de la gent que va morir aquell dia l'hem tingut amb imatges, vídeos i entrevistes als que van sobreviure i als familiars. El total de morts aquell dia: 2.819.
La doctrina Bush, codificada en la retòrica cristiana, va posar en marxa una lluita per la democràcia i la llibertat i va enviar el país a la guerra.
Enmig del dol del 9/11, les víctimes dels més de 137.000 civils que s'estima que han mort violentament en les guerres subsegüents a l'Afganistan i l'Iraq, són invisibles.
Sens dubte, els familiars de les víctimes del 9/11 mereixen plorar les seves pèrdues, però quan el dol es converteix en un espectacle públic fa que el xec en blanc per l'estat de guerra dels Estats Units es mantingui, el finançament d'un viatge sense fi a l'infern. S'han utilitzat els morts de les torres bessones com a explicació de la seva pròpia bondat per acabar amb el "mal" i que la societat acceptés i encoratgés aquestes guerres.
El lingüista, filòsof i activista nord-americà Noam Chomsky va argumentar recentment que Bin Laden no podria haver desitjat un millor aliat que els EUA. El prendre mesures enèrgiques contra els musulmans del país i de l'estranger amb una retòrica d'odi, ha provocat una radicalització que Bin Laden no podria haver generat per si sol.
El 22 de juliol d'enguany, Noruega va patir la mort de 8 persones per una bomba i de 69 joves que estaven en un campament d'estiu del Partit Laborista Noruec. Sent les dues accions terroristes completament diferents, una cosa que si els ha unit ha sigut el dol nacional.
Però el discurs de'n Bush amb el del primer ministre de Noruega, Jan Stoltenberg, han sigut completament diferents. Aquest últim insisteix en aturar la mort i l'assassinat a través de l'obertura i calidesa. "Aquest és l'escut contra la violència, aquesta és la seva espasa. La fe en la vida humana, la fe en els valors humans. S'ha dit "ull per ull" però jo us dic: no lluitar contra aquells que us farà mal. El mal pot matar una persona però mai pot derrotar un poble. Aquesta és una marxa per la comunitat, una marxa per la democràcia i una marxa cap a la tolerància."
Els dos líders fan una crida als mateixos valors d'obertura i llibertat, però en la doctrina de Bush aquesta crida es va iniciar amb la marxa dels soldats armats. En la doctrina Stoltenberg la crida és una marxa pacifica de civils armats amb torxes per il·luminar la foscor. Pregunteu-vos quina doctrina és la millor.
Publicat el 17.09.2011 aTribuna Ganxona
Publicat el 17.09.2011 aTribuna Ganxona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada